Kultura ludowa: zachowanie tradycji w erze cyfrowej.
Głównymi skÅ‚adnikami smaku w winogronie sÄ… cukry, kwasy i polifenole. Te trzy relacje dajÄ… winu trzy z piÄ™ciu bazowych smaków: sÅ‚odki, kwaÅ›ny i gorzki. W jakimkolwiek lub ewentualnie razie, istnieje znaczÄ…ca ilość substancji w gronach, jakie zapewniajÄ… smak. Substancje te sÄ… aktualne w bÅ‚ahych liczbach (ocenianych nieraz w milionowych fragmentach). Wszystkie te substancje dajÄ… winogronom charakterystyczny smak, okreÅ›lany, jako smak podstawowy. Smak podstawowy charakteryzuje każdÄ… formÄ™ winoroÅ›li. WiÄ™kszość skÅ‚adników smakowych znajdujÄ… siÄ™ poÅ‚ożone w wewnÄ™trznej części skórki grona. Wobec tego ważne jest, by tÅ‚oczenie zajmowaÅ‚o znaczÄ…cÄ… pozycjÄ™ w procesie zapewnienia podstawowego smaku każdemu winu – wina. Wypada rozróżnić pomiÄ™dzy aromatem a bukietem. Aromat jest specyficznym zapachem pochodzÄ…cym z zastosowanej odmiany winoroÅ›li, w czasie kiedy bukiet jest specyficznym zapachem sposobu przetwarzania wina. W ten sposób, na przykÅ‚ad, dwa wina z tego samego grona posiadajÄ… ten sam aromat, niemniej jednak inny bukiet.
1. Dowiedz się więcej
2. Sprawdź teraz
3. Przeczytaj więcej
4. Więcej informacji
Kultura ludowa: zachowanie tradycji w erze cyfrowej.